Úterý – a zase ty muzea

V úterý dopoledne nás čeká Vyšehrad. Na srazu nejsme všichni včas a už vůbec ne připraveni na odchod. Pořád se pro něco vracíme do pokojů. Než si všichni nakoupíme další půl hodina je pryč. Výborný začátek pokračuje v metru. Nevejdeme se tam všichni najednou. Naštěstí jede do minuty další, takže se zpoždění moc nenatahuje.

Skupina pět teček a otazník nás překvapuje při čtení referátu týmovými tričky. To si zaslouží bodík. Přesun ke dveřím kostela jsme nepochopili. Hledáme se po okolních lavičkách. Projdeme si hřbitov s hroby slavných osobností – Jan Neruda, Karel Hynek Mácha …, ale i Vlasta Burian, Waldemar Matuška nebo Radoslav Brzobohatý.

Přesun po nábřeží Vltavy ke Karlovu mostu trochu vázne. No, trochu … spíš hodně. Na objednanou prohlídku 12:30 dorazí část expedice ve 12:33. První skupina už tou dobou nastupuje na loď. My jdeme nejdřív na prohlídku muzea Karlova mostu. Protože jsme na srazu byli nevyčůraní, prohlídka se oddaluje o dalších deset minut. Tak takhle opravdu ne!

Prohlídka muzea je zajímavá. Na modelech vidíme jak se stavěl takový most ve 14. století. K vidění jsou i nástroje a nářadí kameníků a tesařů. Zkoušíme si i práci jeřábníka. Ale v muzeu se dozvídáme něco i o Karlu IV., jeho manželkách a synovi Václavu IV. Během výkladu stojíme nejen v místech, kde stával Juditin most, ale sestupujeme i k jeho základům.

Potom vystřídáme první skupinu a i my se jedeme projet po Vltavě lodí. Projíždíme pod Karlovým mostem, vjíždíme do Čertovky, kde se natáčely např. Chobotničky. Z lodi vidíme i nejdražší hotel v Praze, kde bydlel např. Tom Cruise během natáčení Mission Impossible. Pokoj tady stojí 5000 €. A od kapitána se dozvídáme i spoustu informací, které s naší plavbou moc nesouvisí. Ale dostali jsme nanuk, tak mlčíme.

Na řadě je další muzeum. Muzeum Karla  Zemana. To byl režisér, ne prezident. Natočil spoustu filmů, ve kterých používal různé triky a efekty. Některé si zkoušíme. Na konci se v jednom jeho filmu projdeme a výsledek si pošleme na email.

Protože nám posunuli prohlídku muzea pověstí a strašidel jdeme se projít na Kampu. Našli jsme tam stejné sochy jako jsou na Žižkovském vysílači. Vyslechneme i referáty, které jsme cestou z Vyšehradu nestihli.

V muzeu strašidel má každá skupina jiného průvodce. A je to znát. Náš je výborný. A i děti si našly to své. Nejdřív hrajou hru “poprav si svého pána” a kluci se potom pasovali do rolí strašidel a ve tmě chytali holky za kotníky. Kdo chtěl, dozvěděl se spoustu legend a pověstí souvisejících s Prahou. Od bezhlavého rytíře, Golema, Čertových kamenů z Vyšehradu až po herečku Lauru, které sice manžel nechal na krku náhrdelník od milence, ale hlavu už ne. Hlavu potom zabalil do novin a zahodil. “Nevíme, co se jí nelíbilo, každá herečka chce být přece v novinách.”

Muzeum alchymistů bohužel stále rekonstruují. Což nám sdělili včera ve 20:30. Narychlo tedy měníme program a míříme zpět přes Karlův most a Staroměstské náměstí na Václavské náměstí. Poslední referáty dnešního dne a míříme na večeři. Kdo si troufá, může samostatně. Program po večeři je tajný. Nikdo nám nechce nic říct. A že se snažíme!

Po jídle se to konečně dozvídáme. PALLADIUM.

Protože obchody zavírají ve 21:00 jsme dneska na hotelu docela brzo. Máme možnost se konečně vyspat! To ale nechceme, takže se snažíme obcházet pravidla. Někteří už mají nakročeno k předčasnému odjezdu.

hláška dne: Učitelé jsou brontosauři na vyhynutí.

dnes na facku: A.R., A.S.

foto dne:

 

Archivy