Přírodní bohatství Země a jeho využití

V rámci celoročního projektu „Přírodní bohatství Země a jeho využití“ jsme se ve středu 8.11.2017 vypravili na exkurzi do oblasti dolních Vítkovic a LandekParku. Vybraní žáci 9. ročníku se tak dověděli, jak probíhala výroba železa ve vysoké peci a těžba černého uhlí.

Vrámci celoročního projektu „Přírodní bohatství Země a jeho využití“ jsme se ve středu 8.11.2017 vypravili na exkurzi do oblasti dolních Vítkovic a LandekParku. Vybraní žáci 9. ročníku se tak dověděli, jak probíhala výroba železa ve vysoké peci a těžba černého uhlí.
V Dolních Vítkovicích jsme se prošli po vysoké peci, navštívili její jednotlivé části a seznámili se s jejím řídícím centrem. Celou dobu nás doprovázeli průvodci, kteří měli velmi zajímavý výklad – od historie vzniku první pece, přes historii Vítkovic až k dnešnímu dni. A aby toho nebylo málo, věděli si rady s každou naší otázkou.
Na další část naší exkurze jsme se přemístili do LandekParku. Hned na začátku jsme se seznámili s historií a nezbytností důlního záchranářství. Postupně jsme se rozdělili do skupinek, nafasovali jsme helmy a sjeli do dolu. Při výkladu průvodce jsme si prohlédli štoly, ve kterých se těžilo uhlí, ale i také celé zázemí dolu. Celá prohlídka končila ve špinavé šatně horníků, kde na věšácích u stropu viselo jejich oblečení.
I přes zimu, která nám byla, jsme si celou exkurzi užili a vrátili se domů plni dojmů a nových vědomostí, ale i také s dobrou náladou.

text: Iva Brožovičová
foto: Filip Andziol

Archivy