Pojďte s námi do průvodu

Masopust neboli „fašang“ , je krátké období před začátkem postní doby, v němž se lidé radují, veselí, pořádají různé zábavy, hostiny a maškarní průvody. Zatímco jeho počátek, který nastává po svátku Tří králů, má pevné datum, tak jeho konec na Popeleční středu je závislý na datu Velikonoc a končí tak od poloviny února do poloviny března.

Masopust neboli „fašang“ , je krátké období před začátkem postní doby, vněmž se lidé radují, veselí, pořádají různé zábavy, hostiny a maškarní průvody. Zatímco jeho počátek, který nastává po svátku Tří králů, má pevné datum, tak jeho konec na Popeleční středu je závislý na datu Velikonoc a končí tak od poloviny února do poloviny března.

K těmto oslavám se připojila i spousta dětí z různých škol města Krnova. Samozřejmě, že nemohly chybět ani naše děti, které se pečlivě na průvod ve školní družině připravovaly. Průvod vycházel od krnovského pivovaru na Dvořákově okruhu a postupně se k němu připojovaly téměř všechny školní družiny. V čele průvodu šel hudební soubor Krnovanka, za ním dospělé maškary a poté už jsme mohli vidět pestrou paletu masopustních masek, jako např. lišky, sovičky, žabky, medvědy, zajíčky, klauny, sladké jahůdky a ananas, berušky, vodníky a spoustu jiných krásných masek. Celý průvod došel na náměstí, kde jej přivítaly velké maškary a nechyběl ani veselý taneček obrovského medvěda s medvědářem a velkými maškarami. Poté následoval krátký program pro děti, během kterého velké masky rozdávaly dětem koblížky a čaj na zahřátí. Překvapením bylo i vystoupení dětského sboru Hlubčánek. I když nám počasí moc nepřálo a byla zima, děti si akci užily.

text a foto: Blanka Šrubařová

Archivy