Nasaď na každou nožku jinou ponožku

Jedna ponožka zelená, druhá pruhovaná. Takto lidé slaví den 21. 3. – den Downova syndromu. Naše škola se zapojila také. Je to taková společná motivace k vzájemnému pochopení.

Jedna ponožka zelená, druhá pruhovaná. Takto lidé slaví den 21. 3. – den Downova syndromu. Naše škola se zapojila také. Je to taková společná motivace k vzájemnému pochopení. Od ostatních dětí se děti trpící touto vrozenou vadou učí přirozené návyky a společnost se naopak učí tyto děti a lidi přijímat. Je prokázáno, že pokud děti s Downovým syndromem vyrůstají v normální společnosti, mají pak daleko větší možnost se zapojit do života jako dospělý.

Ponožky patami k sobě do tvaru X vytvoří symbol poruchy chromozomu. Protože je to chromozom 21. a navíc ztrojený, je jasné, proč se den Downova syndromu slaví právě 21.3.
Ve třídách jsme si vyprávěli o Downově syndromu. Chceme takto symbolicky podpořit děti a lidi. Geneticky vrozenou vadou trpí ve světě několik milionů lidí, jen v Česku se každý rok narodí průměrně 50 dětí s touto diagnózou.

text M. Mrkvanová, foto třídní učitelé

Archivy