1. liga v šachu se bude hrát i v příštím roce

Když jsme postoupili do 1. mládežnické ligy, domnívali jsme se, že budeme hrát v poklidu uprostřed tabulky. Nestalo se tak. Nepočítali jsme s některými faktory, které nás jako úplné nováčky této soutěže čekaly. Hraje se na dlouhé partie, které se mohou protáhnout na čtyři i více hodin a jsou psychicky velmi náročné.

Když jsme postoupili do 1. mládežnické ligy, domnívali jsme se, že budeme hrát v poklidu uprostřed tabulky. Nestalo se tak. Nepočítali jsme s některými faktory, které nás jako úplné nováčky této soutěže čekaly. Soutěž hrají nejlepší šachová družstva z olomouckého, brněnského, zlínského a moravskoslezského kraje. Hraje se na dlouhé partie, které se mohou protáhnout na čtyři i více hodin a jsou psychicky velmi náročné.

Naše předcházející období bylo charakterizováno krátkými, tzv. rapidovými partiemi (2 x 15 min.). Družstvo nebylo zvyklé na tak enormní zátěž a to se projevilo na počátku soutěže, kdy jsme prohráli některá utkání o jeden bodík, nezvládnutím plné koncentrace. Zejména v 1. polovině soutěže jsme zaplatili nováčkovskou daň, hlavně proti družstvům velkých měst s obrovskou tradicí (Brno, Frýdek Místek, Ostrava atd.). Systém sestupu je krutý.

Čtyři družstva opouští soutěž, takže nervozita, která zavládla při posledním závěrečném kole, jež se hrálo v Krnově ve dnech 21. – 22. dubna, byla obrovská. Po sobotním zakřiknutém dvojkole nás čekal nedělní dvojzápas, který nám dával určitou šanci a naši hráči ji dokonale využili. V existenčním utkání porážíme Zlín vysoko 4,5 : 1,5 a stejným výsledkem porážíme nejslabší tým soutěže Hošťálkovice. I v příští šachové sezoně budeme hrát 1. ligu, bohatší o obrovské zkušenosti a určitě ji budeme hrát sebevědoměji, poněvadž na ni hráčsky máme. Na tomto úspěchu se podíleli šachisté: Chwistek Karel, Raptis Janis, Šlachta Jan, Bušos Daniel, Anděl Vítek, Kohut Pavel, Grček Tomáš, Jaššo Matěj, Zámarský Patrik, Čech Petr, Weczerek Jan.

Děkuji hlavními šéftrenérovi a vedoucímu družstva Ing. Karlu Záleskému a všem našim krnovským trenérům, kteří se individuálně jakýmkoliv způsobem podíleli na přípravě tohoto kolektivu v průběhu sezony (Daříček Víťa, Kubelová Soňa, Hrbáček Miroslav, Zeman Jiří a Borák Václav).

Děkuji rovněž Kadeřnictví Karolíny Burschikové z Města Albrechtic, která před posledním rozhodujícím dvojzápase vypsala pro celé družstvo sympatickou prémii – ostříhání zadarmo. Asi to pomohlo !!!

Ať se celému krnovskému šachovému mládí daří.

Ing. Karel Handlíř – KTCM

Předchozí

Následující

Nejnovější příspěvky
Archivy