Mezigenerační spolupráce

Víte co má společného Den matek a 1. máj? Správně, jsou to svátky. První, svátek maminek, který se slaví v ČR druhou neděli v květnu a druhý, Svátek práce, který se slaví v různých podobách na celém světě. 

Víte co má společného Den matek a 1. máj? Správně, jsou to svátky. První, svátek maminek, který se slaví v ČR druhou neděli v květnu a druhý, Svátek práce, který se slaví v různých podobách na celém světě. Pro nás, žáky 7. A byl svátek, když jsme mohli opustit školu a navštívit babičky a dědečky v Domově pro seniory. Naše návštěva nebyla jedna, ale hned dvě, během jednoho měsíce. A nebyla ledajaká, ale tak trochu pracovní! Prostě mezigenerační… A právě “Mezigenerační spolupráce” je název projektu Domova pro seniory mezi jejich klienty a našimi žáky.

Společně jsme na prvním setkání vyráběli přáníčka ke Dni matek a také zavzpomínali na další svátek, který je v současnosti hodně opomíjený, a to MDŽ. Dříve se v ČR hodně slavil a případne na 8.března, oslavoval všechny ženy, nejen maminky. Shlédli jsme krátký dokument a pustili se do výroby. Výroba nám šla od ruky a přáníčka se nám povedla. Během výroby jsme si mohli vyzkoušet a vyfotit se v krojích pionýrů a jísker společně se seniory. Dvě hodiny utekly jako voda, do školy se nám nechtělo, ale rozloučili jsme se kytičkou karafiátu a dohodli jsme si další setkání.

Na druhém společném setkání nás čekala výroba mávátek. Připomenuli jsme si důvody oslav Svátku práce a způsob oslav 1.máje ve světě a u nás, dříve a dnes. Pak jsme se opět pustili do výroby, tentokrát mávátek, dříve symbolu oslav. To bylo trochu složitější, ale také jsme to zvládli, jsme šikovní. Za odměnu jsme si tentokrát mohli obléknout uniformy dřívější VB, veřejné bezpečnosti, a napodobit prvomájový průvod s mávátky a alegorickým vozem VB před budovou Domova pro seniory. Opět pár fotek a záběrů a zpět do školy. Další dvě hodiny uběhly znovu jako voda. Neradi jsme se se všemi rozloučili, s klienty i s pracovníky Domova pro seniory, a plni dojmů a zážitků odcházeli do školy.

Obě setkání jsme si moc užili a líbila se nám. Taky jsme se dozvěděli spoustu nových, pro nás zajímavých, informací a měli jsme dobrý pocit z naší spolupráce a taky doufáme, že se ještě někdy setkáme.

foto a text Romana Janková

Nejnovější příspěvky
Archivy