Den čtvrtý

Boby nejely. To bylo poněkud nepříjemné překvapení při příjezdu do městečka Abtenau. Bobová dráha měla provoz omezen jen na tři dny a pátek k nim nepatřil. Nicméně operativně byl program změněn na výjezd malinko adrenalinovou lanovkou na horu Untersberg z níž byl úchvatný výhled nejen na Salzburg, ale též na okolní Alpy, rakouské i německé.

Příjezd do Mozartova rodného města začal mírně extrémním přebíháním dálničních výpadovek, ale rakouští řidiči jsou slušní a pustili nás i mimo přechod a vlastně mimo cokoliv, po čem by měl jít chodec v takovýchto místech. Pak už následovalo překrásné historické centrum Salzburgu. Vedro jako v Itálii, aniž bychom do Itálie museli (jak pravil pan ředitel), jsme přečkali v interaktivním Naturmuseu, kde nejvíce zaujala vědecká část, kde se daly naživo provádět fyzikální pokusy všeho druhu. Milovníky kvalitní hudby jistě potěšilo, že mohli stanout v domě (a místnosti), kde se narodil fenomenální W. A. Mozart.

Následoval rozchod ve staré čtvrti Salzburgu, vyplněn hlavně sháněním potravy. A po rozchodu, který někteří pokládali za dlouhý, jiní za krátký, jsme se vydali pokořit mocnou pevnost Hohensalzburg tyčící se vysoko nad městem. Lanovkou šla pokořit poměrně snadno a odměnila nás úchvatnými výhledy na všechny světové strany. Za docela solidního hluku, který nás po většinu času provázel (a který jsme si tvořili my sami – tedy učitelé samozřejmě ne) jsme prošli i vnitřní prostory hradu včetně malého muzea loutek. Učitelům byla velice sympatická středověká lanovka na víno, vedoucí z blízkého kláštera přímo do hradu.

Z hradu jsme se přesunuli na místo, které žákům udělalo největší radost, a to do supermarketu, který si konečně po tolika dnech vymodlili. A přes romantický zámek Mirabell a jeho květinové zahrady jsme zamířili zpátky k autobusu, abychom toto překrásné město opustili.

Smutný odjezd autobusem domů ještě přerušilo noční romantické koupání v horském jezeře Mondsee, po jehož tmavé hladině se rozbíhalo chladné světlo měsíce. Z vody jsme proti obzoru sledovali temné obrysy velehor, což byl náš poslední pohled na tyto evropské titány, než je zcela pohltila tma.

Vídeo reportáž

Archivy