Na ostří nože

Je lepší jednička nebo pětka? Pokud jde o známky ve škole, je to celkem jasné, ale pokud jde o souboj kuchařských týmů ze zmíněných základních škol, už to tak jasné být nemusí.

Součástí pracovních činností je i vaření a stolování. A aby to bylo pro děti zajímavější, vznikl na “pětce” nápad uspořádat školní verzi Masterchefa. Žáci sedmých tříd ukazovali své kuchařské umění ve čtyřčlenných týmech. Od vlastních receptů až po finálovou výzvu – rajskou omáčku s domácím knedlíkem. 

A protože výborní kuchaři nejsou jen na pětce, obdržel vítězný dívčí tým výzvu z 1.ZŠ. A souboj “na ostří nože” byl na světě. 

A tak jednu středu přišly 3 dívky a jeden chlapec z “jedničky” do neznámého prostředí cvičné kuchyně na Janáčkově náměstí. Úkol byl pro oba týmy stejný. Uvařit polévku z luštěnin, připravit bramborový salát s kuřecím masem a vlastní dezert. Za 70 minut! 

Vypadalo to nemožně, ale mladí kuchaři se překonávali. Rozdělili si úkoly, spolupracovali a když zazněl známý pokyn “ruce nad hlavu”, bylo všechno uvařeno a naservírováno. Čtyřčlenná porota to neměla vůbec jednoduché. Hodnotil se vzhled, chuť, ale i spolupráce členů týmů a úklid pracoviště. 

A kdo zvítězil? To nakonec nebylo až tak důležité. Důležitá byla odvaha. Důležitá byla myšlenka. Důležitá byla přátelská atmosféra.

A určitě to nebyl náš poslední kuchařský souboj. 

Tak dobře. Dopadlo to přesně naopak, než ve škole 😉 I přes angínu jedné členky týmu, se projevily zkušenosti z několika vítězných soutěžních kol. Pětka porazila jedničku o 3 body.

Jak to asi dopadne příští rok?

ZŠ Dvořákův okruh a ZŠ Janáčkovo náměstí

Předchozí

Archivy