MODROBĚH – NAŠE SRDEČNÍ ZÁLEŽITOST OČIMA DĚTÍ

MODRÁ JE DOBRÁ….A PRO NÁS JE UŽ 5 LET SRDEČNÍ ZÁLEŽITOSTÍ

 

Naše škola se k pořádání Modroběhu hrdě připojuje již 5 let. Běžci i chodci vyjadřují svou podporu lidem s poruchami autistického spektra a šíří osvětu o tomto onemocnění mezi veřejností. A jak to vidí naše žačky Barbora Hamplová, Marina Jurošková a Tereza Melcrová?

 

 Co pro mě znamená Modroběh

Modroběh se u nás v Krnově konal již pátým rokem.

V minulém roce snás naše paní učitelka Alena Dlabajová zeptala, jestli se chceme zúčastnit akce Modroběh – jako třída jsme do toho šli! Nejprve jsme si povídali tom, co Modroběh je, co znamená a proč se vůbec koná. V tomto běhu se totiž nesoutěží – pořádá se pro podporu lidí s poruchami autistického spektra.

A říkáte si: „Proč právě Modroběh?“. To protože modrá barva je barvou porozumění. A autisté naše porozumění potřebují. V naší třídě máme také spolužáka, který je tak trochu jiný, než ostatní. Ze začátku pro nás bylo těžší jej přijmout, protože se chová jinak, ale snažíme se všichni, co nejvíce jej do kolektivu zapojit.

Modroběh pořádala naše třída již podruhé – v minulém roce to pro mne bylo spíše takové „volno“, ale letos už pro mne akce znamená daleko více. Těší mne ten pocit, že mohu pomoci někomu, kdo to potřebuje.

A co se vlastně na Modroběhu děje? Po trase běhu je rozmístěno několik stanovišť, kde se plní různé drobné úkoly – dřepy, plank a podobně. Na startu vám stopují čas – kdo běží na čas, nemusí úkoly plnit, aby jej nezdržely. Ti ostatní si mohou užít celou trasu podle svého.

Po celý den lze navíc přispět symbolickou pětikorunou nebo dobrovolným vyšším příspěvkem, který podpoří autisty přímo v naše městě.

Všichni organizátoři Modroběhu se na akci moc těšili, byla plná pozitivní energie a skvělé nálady. A ze všeho nejlepší byl ten pocit, že jsme někomu pomohli a udělali dobrou věc. Na zážitky z letošního Modroběhu nikdy nezapomenu, jsem moc ráda, že jsme dostali šanci, být organizátory.

Děkuji naší paní učitelce Dlabajové, že nám tuto šanci dala.


Co je to Modroběh?

Když jsme se o této akci ve třídě začali bavit v minulém roce, vůbec jsem nedokázala odpovědět. Ale letos už pro mne znamená daleko více, než je „volno ze školy“. Tato akce se totiž koná na podporu lidí s poruchou autistického spektra – jde o nesoutěžní běh, který pomáhá rozšířit povědomí veřejnosti o tomto tématu.

Naše škola je jedinou v Moravskoslezském kraji, která tuto akci každoročně pořádá. My sami máme ve třídě spolužáka s touto poruchou a už víme, že bychom neměli tyto lidičky od sebe odhánět jen proto, že se nám zdají „zvláštní“ nebo „jiní“.

A o tom celá akce Modroběh je! O pochopení a pomoci.


 

Co pro mě znamená Modroběh

Autismus nebo také Porucha autistického spektra je vývojová porucha, která postihuje spoustu dětí i dospělých. Život těchto lidí není rozhodně jednoduchý: potkávají se často s názory, že jsou jiní, že nejsou „normální“ a tak podobně. Ale, kde je vlastně ta ta neviditelná hranice normálnosti? A proč se tyto osoby potkávají s odsouzením, když jsou stejně talentovaní, šikovní a plnohodnotní lidé? Proč si často musí připadat, že jsou navíc, že nikam nepatří a nezapadají?

Oni také touží zapadnout do kolektivu, jako důležitý dílek puzzle do celého obrazu skládačky.

Naštěstí se najdou lidé, kterým téma autismu a pomoci není cizí. Třeba naše úžasná paní asistentka Alena Dlabajová, která pomáhá lidem právě s těmito poruchami. Stará se o ně denně ve škole – pomáhá žákům s vším potřebným. Pro autistu rozhodně není jednoduché někam zapadnout, a zároveň není lehké pro kolektiv jej přijmout. A i s tímto dokáže paní asistentka pomoci. Zkrátka velkou část jejího srdce zabírá pomoc potřebným.

Modroběh: co ve vás evokuje modrá barva?

Připomíná oblohu, moře nebo třeba šmoulovou zmrzlinu z dětství? Ať už si pod ní představíte cokoliv, je modrá barvou porozumění. A porozumění je hodně důležitá věc: umět se do někoho vcítit, pochopit jej, nebo s ním soucítit můžeme nejen u autistů, ale u vše okolo. Porozumění potřebuje každý z nás.

Právě na základě porozumění a ochoty pomoci autistům vznikl Modroběh. ZŠJN Krnov jej pořádá už pátým rokem a je zároveň jedinou školou v Moravskoslezském kraji, která se do její organizace pravidelně zapojuje. Pro mne znamená příprava akce opravdu hodně – nejlepší je ten pocit, že mohu skutečně pomáhat, že mohu udělat něco pro druhé.

Samotný Modroběh je pohodová akce. Na staru se zapíšete, zvolíte si tempo, můžete si nechat měřit čas nebo si jej užít jako procházku, plnit po trase různé úkoly. V cíli na vás bude čekat skvělý pocit, že jste pomohli dobré věci. A hoďte na sebe modré oblečení, ať je to ten správný Modroběh!


Janáčkova pětka je naše škola, Modroběh jistě každý zdolá! Aneb Letos už popáté!

Letos jsme pořádali už 5. ročník dobročinné akce na podporu lidí s poruchami autistického spektra – Modroběh.

Naše třída 7. C se podílela na organizaci už druhým rokem. A moc se to povedlo! Letošního ročníku se zúčastnilo neuvěřitelných 600 dětí, učitelů, asistentů a dalších účastníků, kteří chtěli podpořit dobrou myšlenku. Na dobrovolných příspěvcích se vybralo 4 100 Kč, což je úžasná částka, která pomůže v Krnově žákům s PAS. Děkujeme moc naší paní asistentce Aleně Dlabajové, bez které by celá akce nebyla. Těšíme se na další ročník!

Děkujeme také sponzorům: Kofola, Optika VH -Vlaďka Hadamcziková Opava, Stavebniny Opava, Petr Gross, AZ Intergips a.s. Opava, KEDAR zdravotní potřeby Krnov, Den Braven, POBTEX s.r.o. Rožnov pod Radhoštěm.


Archivy