Dánské masové kuličky

Pro přípravu potřebujeme:

1/4 lžičky mletá sladká paprika

1 konzerva krájená rajčata (400g)

mléko 50 g hladká mouka

3 lžíce olej

500 g vepřové maso

1 lžíce sekaný tymián

30 g máslo

pepř, sůl

1 ks cibule

1 ks vejce

3 stroužk česnek

Maso omyjeme, osušíme a pomeleme, můžeme použít i mleté z obchodu. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme najemno,česnek prolisujeme, rajčata omyjeme a nakrájíme na kostky. V míse smícháme maso s cibulí, přidáme 30 g mouky, tymián, papriku, sůl a koření. Směs smícháme s vejcem a přilijeme trochu mléka. Pak z ní vytvarujeme 20 kuliček, jemně je obalíme v mouce a uložíme do ledničky.

V hrnci zahřejeme 2 polévkové lžíce oleje, přidáme nakrájená rajčata a prolisovaný česnek. Vaříme 10 – 15 minut, dokud se neodpaří voda a omáčka nezhoustne. Na pánvi rozehřejeme zbylou lžíci oleje spolu s máslem. Potom postupně osmažíme masové kuličky, aby zhnědly – asi 5 minut. Odstraníme tuk, kuličky vrátíme zpátky, zalijeme omáčkou, přikryjeme a 30 minut dusíme v předehřáté troubě při 180 °C.

Dánské kuličky podáváme s rýží a jogurtem.

Následující

Archivy