První máj, lásky čas, ale také státní svátek

Ve středu nás všechny čeká volno – státní svátek. Máchův verš známe všichni, ale víme také, proč je tento den státním svátkem? 1. máj je mezinárodně slaveným Svátkem práce, který se slaví již od roku 1890. U jeho zrodu stáli američtí dělníci.

1. máj, čili 1. 5. je mezinárodně slaveným Svátkem práce, který se slaví již od roku 1890. U jeho zrodu stáli američtí dělníci.

V 19. stol. totiž nebyly podmínky dělníků, ať již v amerických či evropských továrnách zdaleka tak dobré jako dnes. Pracovní doba mohla být i víc než 12 hodin, dělníci dostávali malý plat, neexistovalo žádné sociální ani zdravotní pojištění. Při pracovním úrazu nedostali dělníci žádné odškodnění, a pokud nebyli trvale schopní práce, tak o práci jednoduše přišli.

Dne 1. 5. v roce 1886 stávkovali američtí dělníci v Chicagu, aby si vynutili osmihodinovou pracovní dobu (kterou dnes už považujeme za samozřejmost). Během několika následujících dní se dostali do střetu s policií, která neváhala pro udržení pořádku ve městě do dělníků střílet. Několik dělníků na následky střelby zemřelo. Na památku těchto dělnických demonstrací a na nich zastřelených dělníků se od roku 1890 na celém světě slaví Svátek práce.

Bohužel je nutno poznamenat, že tento svátek byl v minulosti hojně zneužíván komunistickými režimy k propagaci vlastních politických názorů, a to i v socialistickém Československu (1948 – 1989). V této době bylo oslavování tohoto svátku povinností. Komunistická strana československá organizovala ve městech ohromné prvomájové průvody a účast lidí na nich byla kontrolována. Typickým symbolem 1. máje se stalo mávátko – dřevěná, později i plastová hůlka s barevnými papírovými střapci. Mávátko sloužilo k nadšenému mávání na prvomájových průvodech.

Dnes již naštěstí nikdo nikoho nenutí vyrážet na 1. máje do ulic a „nadšeně“ slavit svátek práce.

Text: J. Šifner

Archivy