Plášť experta

Duben patřil expertům. Páťáci si vyprávěli ve slohu o volbě povolání. Čím byste chtěli být vy? Vyprávět se dá o povolání mnoho: místo, náplň práce, co k povolání potřebujeme, čím je důležité a prospěšné? V 5. C se žáci zaměřili na aktivitu Plášť experta.

Duben patřil expertům. Páťáci si vyprávěli ve slohu o volbě povolání. Čím byste chtěli být vy? Vyprávět se dá o povolání mnoho: místo, náplň práce, co k povolání potřebujeme, čím je důležité a prospěšné? V 5. C se žáci zaměřili na aktivitu Plášť experta. Úkolem bylo podívat se na situaci zvláštníma očima, očima experta, i když k tomu nemáme potřebnou kvalifikaci. Na chvíli se děti vžily do role paní školnice, paní asistentky, záchranáře a ředitele ZŠ. Sepsali své nápady, návrhy, shromažďovali poznatky, tvrzení a prezentovali vše před opravdovými experty, které si do třídy potom pozvali. Každý z expertů tvrzení buď potvrdil, nebo vyvrátil. Vznikla diskuse a zodpovědělo se mnoho dotazů. Pracovalo se ve skupinách a práce se dařila.
Co žáky překvapilo? Kolik toho mají na starost jednotliví experti a kolik času tráví v práci. Mnoho času. Pracovníci naší školy určitě. Co je náplní, co je trápí, proč si toto povolání vybrali a co je k tomu vedlo. Baví je to? Jsou šťastní? Jak je těžké být záchranářem? Teď už víme, jak postupovat při masáži srdce nebo při poskytnutí první pomoci. Děkujeme za ochotu a čas paní Křištofové, paní Ščudlové, panu Smékalovi a panu Handlířovi. Poznatky využijeme v dalším životě. Bylo to přínosné a zajímavé.

5. C

Archivy